Blogopmaak

Vitaler door meer aandacht voor een betere ademhaling

duda-wsm • jul. 08, 2020

Zuurstof is naast water één van onze eerste levensbehoeftes. Toch besteden we er doorgaans weinig echte aandacht aan. Als je continu blijf doorhollen en negeer je wat je lijf je vertelt.

Wat nu als je er vandaag mee begint om elke keer als je opstaat om koffie of thee te halen minstens 5 keer bewust ademt en op je ademhaling let? Hieronder volgens een paar eenvoudige oefeningen.


Check een hoe je ademt

Check je ademhaling eens. Wanneer je gespannen bent dan is je ademhaling vaak sneller en zit hoog in je borstkas. Je ademt bij stress en onrust meestal vanuit je borst; je tussenribspieren vergroten de ruimte in de borstholte  door de ribben naar voor en naar de zijkant te trekken. Bij borstademhaling ziet je vooral de borst voorwaarts en omhoog gaan.

Check hoe dit voor je voelt en welke gedachtes er ontstaan

Focus op je buikademhaling : Bij de middenrifademhaling wordt het middenrif naar beneden bewogen, waardoor de longen zich kunnen vullen met lucht. Bij deze ademhaling zet je buik uit bij inademing. 

Tips

Het kan helpen om in het begin een hand op de buik te plaatsen. Ga met je aandacht naar je hand en voel de beweging die plaats vindt terwijl je in- en uitademt.

Focus je vooral op het dieper leren uitademen. Door steeds dieper uit te ademen en daarna de natuurlijke adem toe te laten, leer je het middenrif te aan- en ontspannen.

Bij elke diepe uitademing trekt het middenrif samen. Hoe dieper je uitademt, hoe meer het middenrif samentrekt. Door deze samentrekking krijg je een gespannen gevoel rondom het buik gebied. De kunst is om het aan te spannen, maar ook niet te overdrijven. Na het aanspannen laat je de adem weer toe, het middenrif gaat weer naar beneden.

Neem elke 2 uur een korte time out

Gun jezelf elke dag even wat tijd om bewust naar je lichaam luisteren. Zet je beeldscherm op sluimerstand schermen uit, sluit je ogen en focus je nu wat je voelt in je lichaam. Hoe voelt je hoofd, is het onrustig, is je nek gespannen? je schouders opgetrokken en zit je met je rug in een ontspannn houding? Hoe is het met je buik , rommelt het of is ze opgeblazen? Geef alle aandacht aan datgene wat jouw lijf je aangeeft. 

Ga op onderzoek uit naar Mindfullnes-en meditatie oefeningen

Laat uw tekst een paar dagen liggen wanneer u er tevreden mee bent en lees hem daarna nog eens door. Waarschijnlijk wilt u nog wel wat toevoegen of juist verwijderen. Laat een vriend of collega de tekst lezen om ervoor te zorgen dat er in de tekst geen fouten zitten. Als de post geen fouten meer bevat, kunt u deze publiceren op uw blog.

door info 10 jul., 2020
Chaos? Het komt bijna bij elke coachsessie naar voren. Men ervaart onrust doordat ze (te)veel denken en het idee hebben dat ze ook van alles moeten onthouden en weten. Al deze gedachtes kringelen als het ware het hele hoofd door allemaal door elkaar, het wordt teveel. Als je je huis rommelig is; de was ligt opgestapeld op de bank, je tandenborstel nog beneden bij de gootsteen in plaats van in de badkamer, raak je het overzicht kwijt. Daarbij kun je het vaak ook niet terugvinden omdat je het niet op de juiste plek hebt gelegd. Je raakt het overzicht kwijt en bent geïrriteerd en maakt je onrustig Ga opruimen Als je huis op orde is, weet jij de weg. Zo werkt het ook in je hoofd. Door alle informatie en kennis die plek te geven waarvan jij weet waar jij het terug kan vinden, creëer je rust en ruimte in je hoofd én je lijf. Jij kunt ontspannen en focussen tegelijk. Hoe? Hiervoor heeft Ingrid Stoop de MatrixMethode ontwikkeld. Hiermee kan je zelf rust in je denken en in je voelen creëren. Wij gaan graag samen met je aan de slag om jouw hoofd zo op te ruimen dat jij weer overzicht hebt, minder geprikkeld bent en weer overzicht hebt. Meer info Zelf organiseren wij regelmatig workshops in "hoofd opruimen" waarbij je in een kleine groep van maximaal 6 deelnemers zelf en samen orde en rust in jouw hoofd gaan creeëren Wil je zien uitleg hierover zien, check: https://youtu.be/8ovmXleNrks
door info 09 jul., 2020
Met een hart❤️ naar ze luisteren, hun verdriet en gemis erkennen en de hulpvragen er laten zijn geeft al veel verlichting en rust. Rouw is een proces waar nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed. Vaak komen wij in de praktijk tegen dat mensen na jaren vastlopen omdat er nog Rouw onder het oppervlak zit. Het heeft geen aandacht gekregen en is vaak weggedrukt onder het mom van flink zijn en doorgaan. Nu in de Coronatijd hebben we veel te maken gehad met verlies. Belangrijk dat werkgevers hier ook oog voor hebben. Binnen VitaBusiness is coaching mogelijk om de werknemer de ruimte te geven om te rouwen om zo ook weer optimaal in het werkproces te kunnen functioneren. 👉Gezonde werknemers zorgen voor een financieel gezond bedrijf.
door info 08 jul., 2020
Goed bezig zijn met je lichaam is vandaag de dag behoorlijk populair. Vaak is er hierbij aandacht voor óf bewegen, óf gezond eten óf zingeving. Marleen Haverkate en Esther Wassing combineren deze en andere onderdelen in een totaalpakket omdat bewezen is dat het één met het ander in verbinding staat. Met VitaBusiness gaan zij aan de slag op het gebied van vitaliteit en duurzame gezondheid. Door Walter Hobelman De twee leefstijlcoaches hebben een unieke aanpak opgezet en richten zich op zowel de zakelijke als de particuliere markt. "Werkgeverschap anno nu betekent dat je investeert in de organisatie zodat er een inspirerend, gezond en duurzaam werkklimaat ontstaat. Goed werkgeverschap gaat samen met goed werknemerschap", legt Wassing uit. "Werknemers die lekker in hun vel zitten, zijn minder ziek en dankzij de coaching leren ze ook om sneller signalen te herkennen dat er iets mis dreigt te gaan. Dat levert forse besparingen op qua ziekteverzuim." Voor particulieren biedt VitaBusiness onder andere het Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) programma aan. Dit programma duurt twee jaar en wordt volledig vergoed door de ziektekostenverzekering. "Dat is nog lang niet bekend bij iedereen.", weet Haverkate. "De overheid zet in op preventie en daar is geld beschikbaar voor gesteld. Dit programma is bedoeld voor risicogroepen zoals bijvoorbeeld mensen met diabetes 2, hart- en vaatziekten of mensen met overgewicht. Om hiervoor in aanmerking te komen dient men zich via de huisarts aan te melden." In het programma, dat zowel groepsgewijze als één op één momenten kent, besteden de coaches aandacht aan alle facetten van het leven, zowel fysiek, sociaal-emotioneel, mentaal, zingeving als eigen regie. "We geven advies, zonder verplichtingen of trainingsprogramma's of zo. We hebben een goede binding met sportschool Physique en verder hebben we een uitgebreid netwerk aan deskundigen waar we mee samenwerken of naar kunnen verwijzen." De beide leefstijl & vitaliteitsexperts werken met een door TNO gevalideerd onderzoek dat ook voor het bedrijfsleven interessant is. "Aan de hand van een nulmeting kijken we naar de duurzame inzetbaarheid van bedrijven of organisaties. Zodoende maken we de ondernemers bewust dat vitaliteitsmanagement om gedrags- en cultuurverandering vraagt. Die verandering vullen we vervolgens door middel van maatwerk in voor het bedrijf en de individuele werknemers." Indien gewenst kan er ook in-company met het programma gewerkt worden. Wie meer wil weten over de mogelijkheden en aanpak van VitaBusiness kan contact op nemen met de leefstijlcoaches door te bellen: Esther Wassing-Friesen, 06-13920662 of Marleen Haverkate-Groen, 06-46426421.
Share by: